ايران - اخراج چهار ديپلمات رژيم از سفارتش در باكو - افزايش تنش با آذربايجان
«چهار تن از اعضای سفارت ایران در باکو، روز پنجشنبه 6 آوریل توسط جمهوری آذربایجان در شرایط تنشهای فزاینده بین دو کشور، اخراج شدند.
باکو به ویژه تهران را به ایجاد کودتا متهم می کند. این اخراج که نوعی اعتراض شدید دیپلماتیک است، پس از ماهها تبادلات تند بین آذربایجان و ایران، دو قدرت گازی رقیب که یکدیگر را به مداخله متهم میکنند، صورت میگیرد.
“عناصر نامطلوب”
باکو در ماه ژانویه فعالیت سفارت خود در ایران را پس از هدف قرار گرفتن با سلاح خودکار که یک کشته و دو زخمی برجای گذاشت، به حالت تعلیق درآورد. طی احضاریه روز پنجشنبه به وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان، به سفیر ایران اعلام شد که چهار عضو نمایندگی ایران در باکو “عناصر نامطلوب” بشمار می روند.
دیپلماسی آذربایجان در بیانیه ای اعلام کرد این چهار نفر که 48 ساعت فرصت دارند خاک این کشور را ترک کنند، “به دلیل فعالیت هایی که با سمت دیپلماتیک آنها سازگار نیست” اخراج می شوند. در جریان احضار، باکو “نارضایتی شدید خود را از تحریکات اخیرتهران در قبال آذربایجان به سفیر ایران اعلام کرد”. باکو بلافاصله توضیح نداد که اعضای اخراج شده سفارت به چه خطایی متهم شده اند، اما ساعاتی قبل مقامات آذربایجان از دستگیری شش نفر متهم به کودتا به دستور سرویس های مخفی ایران خبر دادند.
“بی ثبات کردن کشور”
وزارت کشور و دادستانی کل آذربایجان در بیانیهای اعلام کردند که شش مظنون که آذربایجانی هستند، “برای بیثبات کردن اوضاع در کشور توسط سرویسهای مخفی ایران استخدام شدهاند”. ماموریت آنها “تشکیل یک “گروه مقاومت” بوده که وظیفه برقراری یک حکومت شرع اسلامی در آذربایجان را از طریق برانگیختن مسلحانه بیثباتی و برهم ریختن خشونتآمیز نظم حاکم داشته است.
بر اساس همین منبع، این شش نفر “در حال انجام تبلیغات برای افراط گرایی مذهبی به نفع ایران و اجرای دستورات خارج از کشور با هدف تضعیف سنت مدارا در آذربایجان بودند”. هرچند صحت و سقم این اتهامات به طور مستقل امکان پذیر نیست، اما بر تنش هایی که در سال های اخیر بین ایران و آذربایجان ادامه داشته، افزوده می شود. پس از تیراندازی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در ماه ژانویه که توسط مقامات به اقدام “شخصی” یک ایرانی، همسر یک زن آذربایجانی نسبت داده شد، الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان این “حمله تروریستی” را محکوم کرد.
بدون “قطع” روابط دیپلماتیک
با وجود این، دیپلماسی آذربایجان از هرگونه “قطع روابط دیپلماتیک” با وجود توقف “موقت” فعالیت سفارت خود در تهران اجتناب کرده بود. روابط بین باکو و تهران به طور سنتی حساس بوده و آذربایجان ترک زبان یکی از متحدان نزدیک ترکیه و رقیب تاریخی ایران است. باکو همچنین از اسرائیل، یکی دیگر از مخالفان اصلی مقامات ایرانی، سلاح می خرد.
آذربایجان همچنین ایران را به حمایت از ارمنستان در مناقشه ارضی که سه دهه است باکو را در مقابل ایروان قرار داده، متهم می کند. ایران به نوبه خود، محل زندگی میلیون ها آذری، گروه قومی که عمدتا در آذربایجان، ایران و روسیه زندگی می کنند، مدت هاست که همسایه اش را به تحریک احساسات جدایی طلبانه در قلمرو خود متهم کرده است. این بحران دیپلماتیک بین تهران و باکو در ضمن در زمانی رخ می دهد که ایران در تلاش برای عادی سازی روابط با عربستان سعودی، رقیب بزرگ خود در خاورمیانه است.»