دی ولت آلمان: افشاگری شورای ملی مقاومت ـ اکنون ایران در حال تسریع برنامه هسته ای خود است
جمعه ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ (۳۱ ژانويه ۲۰۲۵)
https://www.welt.de/politik/ausland/plus255303320/Jetzt-beschleunigt-der-Iran-sein-Atomprogramm.html
سایت های توسعه موشک
۳۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده در ماه - اکنون ایران در حال تسریع
برنامه هستهای خود است
نوشته کلمنس ورگین خبرنگار ارشد سیاست خارجی
عکس منتشر شده توسط رژیم ایران، حسین سلامی (چپ) فرمانده سپاه پاسداران و امیرعلی حاجیزاده، رئیس نیروی هوایی سپاه را نشان میدهد. منبع: AFP/-
یک گزارش جدید نشان می دهد که کار فشرده روی کلاهک های هسته ای در دو مرکز موشکی ایران در حال انجام است. به نظر می رسد غنی سازی اورانیوم نیز به سرعت در حال پیشرفت است. کارشناسان گمان می کنند که ایران در حال واکنش به موقعیت قدرت روبزوال خود است. اما این رویکرد ریسک بزرگی دارد.
بر اساس اطلاعات مجاهدین خلق ایران، ایران در حال حاضر در حال تشدید کار خود روي کلاهکهای هسته ای است. گروه اپوزیسیون که شبکه اطلاعاتی بزرگی در ایران دارد و در گذشته بارها بخشهای ناشناخته برنامه هستهای ایران را فاش کرده است، دو سایت توسعه موشکی را در ایران شناسایی کرده است که در آنها کار روی توسعه کلاهکهای هستهای نیز در حال انجام است.
این را می توان به عنوان مثال در این واقعیت مشاهده کرد که «سازمان تحقیقات پیشرفته دفاعی» ایران (SPND) که به گفته کارشناسان مسئول توسعه بمب ایرانی است، به طور فزاینده ای در حال به کارگیری پرسنل در تأسیسات موشکی مورد بحث است.
بر اساس گزارش شورای ملی مقاومت ایران که مجاهدین خلق در آن نقش پررنگی دارند و WELT از قبل به آن دسترسی داشته است، این مکان ها عبارتند از شاهرود که در 400 کیلومتری شمال غرب تهران و سمنان در حدود 220 کیلومتری تهران در شرق پایتخت ایران قرار دارد..
در این گزارش که بعدازظهر جمعه به طور علنی ارائه شد، آمده است: SPND به ویژه بر توسعه کلاهک های هسته ای برای موشک قائم 100 که مجهز به سکوهای پرتاب سیار در شاهرود است، متمرکز است. قائم100 یک موشک با سوخت جامد بر اساس طرح کره شمالی است که انتظار می رود بردی بیش از 3000 کیلومتر داشته باشد و بنابراین می تواند بخش های زیادی از اروپا را پوشش دهد.
قائم100 بخشی از خانواده موشک های سوخت جامد است که ایران می گوید در حال توسعه آن ها برای پرتاب ماهواره به مدار زمین است. در اوایل سال 2024، ایران اولین آزمایش موفقیت آمیز خود را انجام داد که توسط کشورهای غربی محکوم شد.
برنامه هسته ای
"تهران به ندرت در چنین بن بستی قرار داشته است" - چیزی که اکنون تهدیدات هسته ای ایران را خطرناک می کند
در بیانیه فرانسه، بریتانیا و آلمان آمده است: «پرتابهایی از این دست به ایران اجازه میدهد فناوریهایی را آزمایش کند که میتواند برای توسعه موشکهای بالستیک بیشتر که تهدیدی مهم برای ثبات منطقهای و بینالمللی است، استفاده کند».
ما مدتهاست که نگرانیهایی درباره فعالیتهای ایران در حوزه فناوری موشکهای بالستیک با قابلیت حمل سلاح هستهای داریم. این نگرانیها با تشدید تنشهای هستهای ایران فراتر از هر توجیه غیرنظامی معتبری تشدید میشود.»
سیستم های حامل با برد بسیار بالا
در هر صورت، ادعای ایران مبنی بر توسعه موشک برای حمل و نقل ماهواره ای صرفا یک بهانه است. فابیان هینز، کارشناس موشکی، در تحلیلی برای موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک (IISS) می نویسد: «اگرچه موشک های فضایی و موشک های قارهپیما معمولاً شباهت های فنی دارند، اما معمولاً برای وظایف مربوطه خود بهینه می شوند».
بنابراین، قابل توجه است که ایران از انجام برخی از اقدامات بهینه سازی که معمولاً در ارتباط با موشکهای فضایی بکارگرفته می شوند، خودداری کرده است. به عنوان مثال، بیشتر موشکهای فضایی از سکوهای پرتاب ثابت، پرتاب میشوند، اما سپاه پاسداران از آنچه «سکوهای پرتاب تاکتیکی» نامیده میشود استفاده کرده است ـ وسایل پرتاب متحرک مشابه آنچه ایران برای موشکهای بالستیک خود استفاده میکند.»
علاوه بر این، سوختهای جامد کاربرد نظامی بیشتری نسبت به بسیاری از سوختهای مایع که معمولاً برای موشکهای فضایی استفاده میشوند، دارند. بنابراین کارشناسان تصور می کنند که هدف برنامه قائم توسعه سیستم های حمل دوربرد برای کلاهک های هسته ای است. بنابراین، منطقی است که ایرانی ها همان طور که مجاهدین خلق می گویند، کار خود را در مورد کلاهک های هسته ای در آنجا پیش ببرند.
حمله به اسرائیل این همان چیزی است که در پس موشک مافوق صوت ایران نهفته است
دومین جایی که گروه اپوزیسیون مدعی است حضور فزاینده پرسنل SPND را شناسایی کرده سمنان است. (در چند جا رسانه بجاي سمنان، آن را سمناد نوشته است ـ م) کارمندان SPND مرتباً برای انجام آزمایشات عملی در آنجا ظاهر می شوند. کارها در آنجا بر روی سیستم پرتاب دیگری متمرکز بود: موشک سیمرغ با سوخت مایع با برد بیش از 3000 کیلومتر که بر اساس اطلاعات رسمی ایران، به عنوان یک سیستم پرتاب برای پرتاب ماهواره ها به فضا نیز عمل می کند.
ایرانی ها در طول اجرای آزمایشی این سیستم، دچار شکست های زیادی شدند. با این حال، آنها توانستند این فناوری را به حدی تحت کنترل درآورند که توانستند دو آزمایش موفقیت آمیز را در ژانویه و دسامبر 2024 انجام دهند. به گزارش مجاهدین خلق، بخشهای زیادی از تأسیسات موشکی سمنان زیرزمینی است.
از سال 2012، شش مجتمع ساختمانی اضافی علاوه بر دو مجتمع اولیه تأسیسات، از جمله یک سالن آزمایش زیرزمینی به ابعاد تقریبی 25 در 30 متر ساخته شده است. گروه پروژه ژئوفیزیکی در SPND که به تأثیرات انفجارهای هسته ای می پردازد، از صحرای جنوب مرکز توسعه موشک برای آزمایشات خود استفاده خواهد کرد.
به گزارش مجاهدین خلق، سمنان بزرگتر از دو سایت توسعه است و چندین برابر کارکنان مرکز توسعه شاهرود را در خود جای میدهد، زیرا انواع موشکهای دیگر نیز در سمنان ساخته میشود و پهپادها و مواد منفجره معمولی آزمایش میشوند. اما شاهرود برای برنامه هسته ای ایران اهمیت بیشتری دارد. کارمندان SPND بیشتری در آنجا کار می کنند و اقدامات امنیتی نیز بالاتر است.
سرویس های مخفی از بحث و گفتگو اجتناب می کنند
اسرائیل در سال ۲۰۱۸ در عملیاتی هیجانانگیز، آرشیو ساخت بمب اتمی ایران را در تهران دزدید و به اسرائیل آورد. این اسناد حاوی طرح موسوم به AMAD است که قرار بود ایران را قادر سازد تا پنج کلاهک هسته ای، هر کدام با قدرت انفجاری 10 کیلوتن TNT، تا سال 2003 بسازد.
یک ارزیابی معروف که اکنون توسط سرویسهای اطلاعاتی ایالات متحده در سال 2007 انجام شد، فرض میکرد که ایران برنامه ناتمام آن زمان را در سال 2004 به دلیل افزایش فشار خارج از کشور متوقف کرد - و به این دلیل که تهران باید تصور میکرد که اسرائیل و دولت وقت آمریکا، جورج دبلیو بوش، از گامهای بعدی به سمت بمب با ابزار نظامی جلوگیری خواهند کرد.
چگونه اسرائیل برنامه هسته ای را بدون حمله به آن متوقف کرد
منتقدانی مانند دیوید آلبرایت، کارشناس هستهای، میگویند که ایران در سالهای اخیر گامهای زیادی برای نزدیکتر شدن به بمب برداشته است، اما این به اندازه کافی در ارزیابیهای اطلاعاتی منعکس نشده است.
آنها از بحث در مورد آن اجتناب میکنند، «احتمالاً به این دلیل که برخی از حقایق ناخوشایند را آشکار میکند: ایران میتواند خیلی سریع این کار را انجام دهد و شناسایی فعالیتهای اولیه برای ساخت بمب دشوار است. آلبرایت می نویسد: آنها همچنین می توانند زودتر از هر تلاشی برای غنی سازی اورانیوم تا سطح تسلیحاتی رخ دهند.
به هر حال، سرویسهای آمریکایی در ارزیابی اخیر خود اعتراف کردند که ایران «فعالیتهایی را انجام داده است که اگر تصمیم به ساختن کلاهک هستهای داشته باشد، در واقع، ایران بیش از پیش به بمب نزدیکتر شده است». .
آلبرایت و تیمش در مؤسسه علوم و امنیت بینالملل تخمین میزنند که اگر رژیم تصمیم به این کار بگیرد، تهران تنها به شش ماه برای ساخت یک سلاح هستهای خام نیاز دارد. همین چند روز پیش، رافائل گروسی، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز از آخرین پیشرفت های ایران ابراز نگرانی کرد. گروسی گفت که تهران در حال "تخت گاز" در غنی سازی اورانیوم با درجه تسلیحاتی است.
کودتا در سوریه
روابط جدید قدرت در خاورمیانه
در ماه دسامبر، ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که غنیسازی اورانیوم خود را به طور چشمگیری تا 60 درصد افزایش خواهد داد. اورانیوم غنیشده تا این حد بالا کاربرد غیرنظامی ندارد، اما بخش مهمی از مسیر برای رسیدن به سطح غنیسازی 90 درصدی مورد نیاز برای کلاهکهای هستهای را نشان میدهد.
ایران پیش از این حدود هفت کیلوگرم اورانیوم غنی شده در ماه تولید می کرد، اما اکنون 30 کیلوگرم یا بیشتر غنی کرده است.
قدرت ایران در منطقه فرسایش یافته است
آلبرایت و تیمش همچنین چند ماه پیش فاش کردند که بخشهایی از SPND در حال انجام آزمایشهایی برای توسعه کلاهکهای هستهای در دو مکان دیگر، سنجریان و گلاب دره، از جمله آزمایش مواد منفجره قوی و سایر موضوعات حساس توسعه برای کوتاه کردن مسیر بمب هستند. برخی از این آزمایشها توسط تیمهای محلی بدون اطلاعات سیاستگذاران انجام میشود.
قدرت ایران در منطقه طی سال گذشته به میزان قابل توجهی کاهش یافته است و برخی کارشناسان را به ترس از دستیابی رژیم به بمب رسانده است. تهران هرگز به اندازه امروز ضعیف و آسیب پذیر نبوده است. سونا صمصامی، نماینده شورای ملی مقاومت ایران، در ایالات متحده به WELT گفت: رژیم مستأصل ایران به توسعه سلاح های هسته ای سرعت می بخشد.
در واقع، ایران بازنده بزرگ جنگ در خاورمیانه است که توسط حماس تحریک شده است. شبه نظامیان تحت کنترل تهران به طور قابل توجهی تضعیف شده اند و پتانسیل بازدارندگی کمی در برابر اسرائیل دارند.
همین امر در مورد حزب الله لبنان، متحد ایران نیز صدق می کند، که نه تنها تمام رهبری و بخش بزرگی از پتانسیل نظامی خود را از دست داد، بلکه نفوذ سیاسی قابل توجهی را در سیاست لبنان از دست داد. و پس از سقوط رژیم اسد، سوریه نیز از محور ایران جدا شد و دیگر گذرگاهی برای تسلیح حزب الله نیست.
حملات مستقیم ایران به اسرائیل نیز تهران را بیشتر تضعیف کرده است. نه تنها به این دلیل که آنها نشان دادند که موشک ها و پهپادهای ایران تا حد زیادی در برابر سیستم های دفاعی اسرائیل بیاثر هستند. اسرائیل نیز با حملات تلافی جویانه خود سامانه های پدافند هوایی مدرن ایران را که توسط روسیه عرضه می شد از کار انداخت و نشان داد که می تواند بدون هیچ مشکلی به هر نقطه از ایران حمله کند.
صنم وکیل، کارشناس مسائل ایران در چتم هاوس می نویسد: «این عوامل باعث شده است که رهبران ایران تجدید نظر در استراتژی دفاعی خود را آغاز کنند. از آنجایی که محور مقاومت دیگر به طور کامل قادر به ارائه قابلیت های بازدارندگی تهران نیست، بحث داخلی در مورد تسلیحاتی شدن برنامه هسته ای آغاز شده است.