Loading...

بازتابهای کشته شدن حسن نصرالله

image
29-09-2024

بازتابهای کشته شدن حسن نصرالله

 

سخنگوی ارتش اسراییل صبح شنبه ۷ مهر اعلام کرد:

ارتش اسراییل حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله و یکی از بنیان‌گذاران آن را از بین برد. ارتش اسراییل هم‌چنین علی کرکی ، فرمانده جبهه جنوبی حزب‌الله و تعدادی دیگر از رهبران آن نیز در حمله دیروز کشته شده‌اند.

بر اساس اطلاعات دقیق ارائه‌شده توسط نهادهای امنیتی، هواپیماهای نیروی هوایی اسراییل به مقر مرکزی حزب‌الله که در زیرزمین و زیر یک ساختمان مسکونی در منطقه جنوبی حومه شهر قرار داشت، حمله کردند.

این حمله در حالی انجام شد که رهبران حزب‌الله در داخل مقر حضور داشتند و در حال هماهنگی عملیات بیشتر علیه اسراییل بودند.

سخنگوی ارتش اسراییل هم‌چنین صبح شنبه ۷مهر اعلام کرد: جنگنده‌های اسراییلی شب گذشته در عملیاتی هدفمند در جنوب سوریه، احمد محمد فهد، فرمانده عملیاتی حماس را به‌قتل رسانده است. این منبع مدعی شد احمد محمد فهد، فرماندهی عملیات موشکی از خاک سوریه به بلندیهای جولان را به عهد داشته است.

اعلام کشته شدن حسن نصرالله در روز شنبه ۷مهر و ارزیابی زمینه‌ها و پیامدهای بلافصل آن، موجی از تحلیلها و اظهارنظرها را در همان روز اعلام خبر در رسانه‌ها در پی داشت.

در یکی از نخستین بازتابها، رویترز گزارش داد: دو مقام منطقه‌یی که تهران به آنها اطلاع داده است، به رویترز گفته‌اند علی خامنه‌ای، رهبر رژیم ایران با تدابیر امنیتی شدید به مکان امنی در داخل کشور منتقل شده است. این منابع گفتند که ایران در تماس دائمی با حزب‌الله لبنان و دیگر گروه‌های نیابتی منطقه‌یی برای تعیین گام بعدی است.

نیویورک تایمز در تحلیلی نوشت: «کشته شدن حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله در یک حمله هوایی، به‌طور چشمگیری بازدارندگی کلیدی رژیم ایران را در برابر اسرائیل، تضعیف کرده است. رژیم ایران مدتهاست به‌دنبال این بوده که نیروهای نیابتی مورد حمایت خود در منطقه را به‌عنوان خط مقدم در نبرد طولانی‌مدت آن با اسرائیل، به‌خدمت بگیرد. کارشناسان روز شنبه گفتند، اما اگر حزب‌الله، به‌عنوان مهمترین دارایی نظامی این رژیم، از بین رفته باشد، ممکن است چاره‌یی جز پاسخ دادن نداشته باشد. تصمیماتی که رژیم ایران می‌گیرد تأثیر قابل توجهی بر مرحله بعدی درگیری فزاینده‌یی خواهد داشت که اکنون منطقه را تهدید می‌کند».

وال‌استریت ژورنال نوشت: مرگ نصرالله یک ضربه عظیم نه تنها به گروهی که وی رهبر آن است، بلکه به حامی اصلی آن، رژیم ایران و شبکهٔ وسیعتر شبه‌نظامیان هم‌سو با آن خواهد بود که تهران در سراسر خاورمیانه در مقابله با اسراییل درست کرده است.

وال‌استریت ژورنال (۵مهر) پیش از کشته شدن حسن نصرالله به موقعیت بغرنجی که حزب‌الله تحت هدایت وی در آن گرفتار شده، اشاره نموده و نوشته بود: بنا به‌گفته کسانی که با رایزنیهای درون حزب‌الله آشنا هستند، در میان کادرهای حزب‌الله یک اختلاف‌نظر هست که چگونه به مجموعه‌یی از حملات ویرانگر به این گروه شبه‌نظامی لبنانی پاسخ دهند. در حالی‌که هیچ گزینهٔ خوبی وجود ندارد، این گروه با یکی از سرنوشت‌سازترین تصمیمات خود در تاریخچه ۴دهه‌یی‌اش مواجه است. برخی اعضای حزب‌الله می‌گویند که این گروه نسبت به تشدید درگیری بیش از حد محتاط بوده است. آنها استدلال می‌کنند که حزب‌الله باید تلافی کند و از خشم اعضا و مردم لبنان [به‌خاطر انفجارپیجرها...] استفاده کند. اعضای حزب‌الله هم‌چنین در گفتگو با مقامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ابراز خشم کرده‌اند که تهران برای حمایت از متحد لبنانی خود وارد نشده است.

واشنگتن فری‌بیکن در شماره ۷ مهر خود به واکنش مردم سوریه اشاره کرده و با انتشار کلیپی از آوارگان سوری در ادلب سوریه می‌نویسد: «پس از کشته شدن حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان، سوریهای مخالف رژیم اسد در منطقه ادلب واقع در شمال غربی سوریه، در خیابان‌ها جشن گرفتند و شیرینی پخش کردند. حزب‌الله مورد حمایت رژیم ایران، مسئول دامن‌زدن به جنگهای داخلی وحشیانه در سوریه و حمایت از بشار اسد است. حسن نصرالله به‌شدت مورد تنفر سوریهای مخالف اسد است و مرگ حسن نصرالله، انبوهی از مردم سوریه را برانگیخت تا در خیابان‌ها جشن بگیرند».

هدف قرار گرفتن حسن نصرالله، واکنش‌هایی را از جانب رسانه‌های حکومتی در پی داشت. یدالله اسلامی دبیرکل مجمع نمایندگان ادوار مجلس رژیم طی مطلبی که در روزنامهٔ حکومتی ستاره صبح (۷مهر) درج شده، این واقعه را فرصتی برای هشدار نسبت به نفوذیها، دانسته و نوشته است: «دربارهٔ خرابکاریها و ترورهای اسراییل در ایران بارها از نفوذ اطلاعاتی و امنیتی سخن گفته شد ولی توجه جدی را برنیانگیخت. نفوذی‌ها شعارهای تند می‌دهند و در ستایشگری حاکمان دست همه را از پشت می‌بندند. احتمالاً یقه‌ها را می‌بندند و پیشانیهای پینه‌بسته هم دارند! دامنهٔ این نفوذ ویرانگر اگر برچیده نشود، ویرانی‌، کشتار و ترورهای بیشتری را در پی خواهد داشت. کاش دست‌اندرکاران ادارهٔ کشور یک بار دیگر سخنان یونسی، وزیر اطلاعات خاتمی را مرور کنند، کاش همهٔ هشدارها را جدی بگیرند».