فيلم ”قصيده گاو سسفيد“ درام طاقت فرسا
ترجمه از سايت: برلين24 تاريخ: چهارشنبه 13 بهمن 1400 - 2 فوريه 2022
https://www.br.de/nachrichten/kultur/ballade-von-der-weissen-kuh-dieses-drama-ist-eine-der-kontroversesten-iranischen-produktionen,SwGujEu
معنی گاو در عنوان درام را می توان در تیتراژ ابتدایی فیلم خواند. می فرماید: «و یاد کنید زمانی را که موسی به قوم خود گفت: خداوند به شما فرمان می دهد که گاو را ذبح کنید! سپس گفتند: ما را مسخره می کنی؟
تصویر اول را فراموش نخواهید کرد: گاوی در وسط یک حیاط بزرگ زندان ایستاده است، انگار قرار است قربانی شود. صحنه ای ترسناک و سورئال است. دور تا دور حیاط را ساختمان های خاکستری دو طبقه ای احاطه کرده اند که روی پشت بام ها با نرده های سیم خاردار تاج گذاری شده اند. افرادی که لباس سیاه پوشیده اند نزدیک دیوارها ایستاده اند. آنها کوچک به نظر می رسند. در سمت چپ مردان، در سمت راست زنان - و در وسط بین آنها همین گاو. خز آنها به اندازه دیوارهای اطراف رنگ پریده و پژمرده است. دوربین خیلی آرام به سمت آنها حرکت می کند. و كات!
داستان سرایی انجمنی شاعرانه
تصویر جدیدی برای ما باز می شود: زن جوانی در ماشین نشسته است. حتماً سرشو تکون ميده، سرش را بلند می کند، با شوک چشمانش را باز می کند. قطره اشکی روی گونه اش جاری می شود. مینا، نام این زن است، بزرگترین تراژدی زندگی خود را دارد پشت سر می گذارد. شوهرش در شرف اعدام است.
بالاخره به مينا اجازه داده مي شود در زندان با شوهرش ملاقات کند. در سلول باز میشود، مینا وارد میشود، در دوباره بسته میشود - دوربین بیرون میماند و آرام آرام دور میشود، نه به سمت چیزی شبیه گاو، بلکه دور میشود. صدای هق هق آرام مینا هنوز از در بسته شنیده می شود. مینا (مریم مقدم) در کارخانه شیر کار می کند. می بینیم که چگونه بعداً با دخترش در مترو می نشیند، چگونه کودک هفت ساله در خانه روی مبل دراز می کشد و یک موزیکال را از تلویزیون تماشا می کند و تصاویری از تهران را می بینیم: از مدرسه، از اداره ها، مناظر حیاط داخلی. . .
گاو همنام، وسط حیاط زندان
دو کارگردان بهتاش سناییها و مریم مقدم این داستان را با تصاویری اغلب آرام و تاثیرگذار روایت میکنند و دیالوگها در این فیلم معنایی ندارند. دستاورد بزرگ این فیلم این است که جلوه ای از زندگی روزمره در تهران را به نمایش مي گذارد. به عنوان یک بیننده، به زودی احساس می کنید که به این شهر، در این جامعه رسیده اید.
درامی که شکل می گیرد چندان ساخته یا ساختگی به نظر نمی رسد، بلکه با زندگی روزمره انطباق دارد، آرام و در عین حال مملو از اضطراب درونی است. این امر بیش از هر چیز در صحنه هایی که رسانه های غربی دوست دارند به عنوان صحنه هایی که تابوها را می شکند برجسته کنند، فوران می کند. طبق معیارهای اسلامی، آنها احتمالاً با پورنوگرافی مرز دارند. مثلاً وقتی مینا روسریاش را برمیدارد و با قاضی پشیمان که شوهرش را به اشتباه به اعدام محکوم کرده بود، به اتاق خواب میرود.
پیچیدگی به جای کلیشه
تقلیل درام «قصيده گاو سفید» به چنین تصاویری به معنای بی اهمیت جلوه دادن فیلم در نگاه غربی به عنوان داستانی از قربانی شدن است که با کلیشه ها مطابقت دارد. البته رژیم در ایران مردم را سرکوب میکند، با سرکوب و خشونت ساختاری از ترس و وحشت ایجاد میکند و آزادی را به طرز وحشیانهای محدود میکند.
اما بهتاش سناییها و مریم مقدم اجازه دادند مردم در فیلمشان فراتر از اینها زندگی کنند. آنها آن را به معنای مقاومت احتمالی یا ناامیدی درک شده به کار نمی برند. در عوض، آنها ارتباطات پیچیده بین تجربیات اجتماعی و فردی را بررسی می کنند - و این کار را با تصاویر تداعی کننده ای انجام می دهند که هم قدرت تمثیلی را توسعه می دهد و هم از نظر بصری مشخص می کند که چقدر روابط محدود است. به بیان تصویری: دامنه آزادی در یک سیستم بدبین چقدر باریک است. سینمای بزرگ!
فیلم "Ballad von der Weißen Kuh" ”قصيده گاو سفيد“ در سینماهای آلمان در حال اکران است که می توانید آنونس آن را اینجا [ در سايت برلين24] ببینید.
گمشده دیروز بود، خبرنامه فرهنگ BR امروز است: هفته ای یک بار با برنامه های فرهنگی و پادکست ها، بحث های جاری و مستندهای مهم فرهنگی.
سینماي بیشتر؟ با خبرنامه BR سینما، دیگر فیلم خوب را از دست نخواهید داد.