Loading...

حکم اعدام برای شاعر: ایران می‌خواهد یک شاعر را به خاطر اشعار سیاسی اعدام کند

image
08-05-2025

حکم اعدام برای شاعر: ایران می‌خواهد یک شاعر را به خاطر اشعار سیاسی اعدام کند

فرانكفورتر آلگماينه FAZ

چهارشنبه 17 اردیبهشت 1404، 7 می 2025

نوشته‌ی آندریاس پلاتهاوس

 

نام اصلی او پیمان فرح‌آور است و اشعار دگراندیشانه خود را در ایران با نام مستعار شیدا منتشر می‌کند. به خاطر همین شعر، او اکنون در یک محاکمه فوری در زندان بدنام لاکان در شهر رشت به اعدام محکوم شده است.

در خارج از ایران، شاعر پیمان فرح‌آور که با نام مستعار شیدا می‌نویسد، عملاً ناشناخته است. حالا به دلیل یک اتفاق غم‌انگیز، این وضعیت تغییر کرده است. دیروز، سه‌شنبه، فرح‌آور در یک محاکمه فوری که در زندان بدنام لاکان در شهر شمالی رشت، واقع در ایران برگزار شد، به اعدام محکوم شد. زندان لاکان به عنوان یک محل اعدام شناخته می‌شود.

انجمن قلم برلین این حکم را در بیانیه‌ای با استناد به سازمان حقوق بشری ایرانی هنگاو اعلام کرد. به گفته او، این حکم توسط «دادگاه انقلاب» صادر شده که متهم را به «قیام مسلحانه» و «محاربه با خدا» متهم کرده است. به گفته انجمن قلم برلین، پیمان فرح‌آور در اشعار سیاسی خود از حفاظت از محیط زیست و عدالت اجتماعی حمایت می‌کند. به طور خاص، گفته می‌شود که او از جنگل‌زدایی، فروش غیرقانونی زمین و اخراج کشاورزان محلی از استان گیلان، زادگاهش، به دلیل اقدامات دولتی انتقاد کرده است. او به اقلیت گیلک تعلق دارد، یک گروه قومی که در مناطقی در اطراف لبه جنوبی دریای خزر زندگی می‌کنند. رشت مرکز استان گیلان است.

فرح‌آور در طول هشت ماه بازداشت خود به شدت شکنجه شد.

روحیه‌ی ادبی و مبارزه‌طلبانه‌ی فرح‌آور را می‌توان در انتخاب نام شاعرانه‌ی او مشاهده کرد. این بنا یادبود شاعری فارسی‌زبان به همین نام از جنوب ایران است که در سال ۱۹۲۰ در سن چهل سالگی تیرباران شد؛ که نام اصلی او محمدجرخان گراشی بود. همنام فعلی او سپتامبر گذشته دستگیر شد و به گفته خانواده‌اش، در طول هشت ماهی که در زندان بود، به شدت شکنجه شد. گفته می‌شود وضعیت سلامتی او وخیم است؛ طبق گزارش‌ها، فرح‌آور چندین بار به دلیل مشکلات حاد گوارشی مجبور به بستری شدن در زندان شده است.

انجمن قلم برلین برای نجات جان او مبارزه می‌کند: دنیز یوجل، یکی از سخنگویان انجمن قلم برلین، امروز گفت: «حکم اعدام علیه شاعری که جز محکوم کردن تخریب محیط زیست و فساد کاری نکرده است، ماهیت دستگاه قدرت ایران را آشکار می‌کند: یک سیستم بربریت سازمان‌یافته.» متهم فرح‌آور در طول محاکمه از داشتن وکیل محروم بود. یوجل ادامه داد: «آنچه در ایران اتفاق می‌افتد، همه ما را نگران می‌کند. سکوت بین‌المللی در مورد این احکام، رژیم تهران را تشویق می‌کند تا به سرکوب وحشیانه شاعران، روشنفکران و دیگر منتقدان ادامه دهد.» بنابراین، انجمن قلم برلین از دولت جدید آلمان درخواست می‌کند تا از تمام ابزارهای دیپلماتیک موجود برای تأثیرگذاری بر ایران جهت لغو حکم اعدام و آزادی فوری پیمان فرح‌آور استفاده کند.

https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/buecher/autoren/iran-will-lyriker-sheyda-wegen-politischer-gedichte-hinrichten-110461774.html