روزنامه حکومتی ستاره صبح: شکست احتمالی سفر گروسی؛ صدور قطعنامه شورای حکام علیه [نظام]ایران
.... اکنون به تدریج شاهد تند شدن لحن آژانس هستیم. در سفر اول گروسی قصد بر این بود که از دو منطقه بازرسی شود. ایران یکبار به بازرسی از یک منطقه اجازه داد و گفت که اینجا سایت نظامی است و فعالیتهای هستهای آنجا صورت نمیگیرد. منطقه دوم که آژانس اصرار داشت ازآنجا بازدید کند، قرار شد در مورد آن گفتوگو کنند که تاکنون اجازه بازدید داده نشده است. این موضوع بهانهای برای آنها شده تا فعالیتهایی خارج از پادمان اتفاق افتد. بر این مبنا اگر گروسی گزارشی منفی به آژانس و شورای حکام ارائه کند و اعلام کند که ایران همکاری نمیکند، این احتمال وجود دارد که قطعنامه دیگری علیه ایران به تصویب شورای حکام برسد. تاکنون از لحن شفاهی گروسی برمیآید که او قصد دارد گزارش منفی بدهد. او پیش از این هم یکبار به آژانس گزارش داد که ایران همکاری نمیکند
...اما اگر این بار قطعنامه دیگری به تصویب برسد بهاحتمالزیاد پرونده هستهای ایران به شورای امنیت ارائه داده خواهد شد. خطر در همین جاست زیرا پسازآن ایالت متحده دیگر نیازی نخواهد داشت که به برجام بازگردد و تلاش خواهد کرد تا قطعنامهای را علیه ایران به تصویب برساند. بر این اساس رابرت مالی تلاش میکند تا نظر چین و روسیه برای رأی مثبت دادن به چنین قطعنامهای را بگیرد.
اکنون دو مسئله باید از هم تفکیک شوند. گروسی برای اتمام حجت با ایران به کشور ما آمده و برجام بحثی دیگر است
ایران از آمریکا میخواهد در قدم اول تمامی تحریمهای هستهای، نفتی، حقوق بشر، تحریم، تروریست و باقی تحریمها را لغو کند. در سطح دوم ایران خواستار راستی آزمایی است و میخواهد که مدتی بگذرد تا ثابت شود که تحریمها واقعاً برداشتهشده است. خواسته سوم این است که آمریکا و رئیسجمهور بایدن و وزیر امور خارجه او تضمین بدهند که آمریکا دیگر از برجام خارج نخواهد شد و اگر رئیسجمهور دیگری بر سرکار آمد آمریکا قدرت خروج از برجام را نداشته باشد. این خواسته به گفته طرف آمریکایی غیرممکن است زیرا دموکراتها در کنگره اکثریت ندارند و تصویب چنین مصوبهای حداقل به دوسوم آرا کنگره نیاز دارد. خواسته چهارم ایران این است که به دلیل خروج یکطرفه آمریکا از برجام خساراتی به ایران پرداخت کند و آمریکا باید جبران خسارت را بپذیرد. طبیعتاً وقتی چنین مواردی خارج از چهارچوب برجام مطرح میشود طرف غربی نیز موضوع نفوذ ایران در منطقه و مسئله موشکی ایران و مسائل حقوق بشری را طرح میکند که این موارد نیز برای ایران قابل تحقق نیست.
تیمی که امروز مسئله مذاکرات و احیای برجام را دنبال میکنند پیشازاین جزو مخالفان برجام بودند و امروز درصدد گرفتن امتیاز و ضمانت از آمریکا هستند تا این کشور مجدداً از برجام خارج نشود. اینجا این سؤال مطرح میشود که آیا این گروه واقعاً موافق احیای برجام است یا خیر؟ در صورت موافقت با احیای برجام باید شش مرحلهای که دولت قبل در مذاکرات طی کرده بود را دنبال کند و در صورت مخالفت با برجام باید سؤال شود که چرا این شش شرط تعیینشده و گفته میشود که گفتوگوها از مرحله صفر باید آغاز شود. دولت تا اینجا بهوضوح اعلام نکرده که با چه مبنایی وارد گفتگوها خواهد شد؛ و حتی تردیدهایی ایجادشده که آیا این طیف توانمندی مذاکره دارند یا نه؟ شنیدهشده که مقامات عقیده دارند عباس عراقچی نیز به جمع مذاکرهکنندگان ایرانی پیوسته تا سوابق مذاکرات به تیم جدید انتقال پیدا کند.