Loading...

چگونه روسیه از ایران برای دور زدن تحریم های غرب یاد می گیرد،

image
19-08-2022

چگونه روسیه از ایران برای دور زدن تحریم های غرب یاد می گیرد،

پس از حمله به اوکراین در روسیه اغلب شنیده می شد: «به زودی همه ما مانند ایران زندگی خواهیم کرد». دلیل: تحریم ها جهان غرب حدود 3600[ميليارد دلار] به ایران و تقریبا 11000 [ميليارد دلار] ضرر و زيان به روسیه تحمیل کرده است.

روسیه و ایران - امروز این مقایسه بی اختیار به ذهن خطور می کند. هر دو کشور در حال حاضر کشورهای سرکش در غرب به حساب می آیند. هر دو به طور کامل یا جزئی از سیستم سوئیفت حذف شده اند. هر دو از کمبود قطعات مرتبط با تحریم رنج می برند، به ویژه در صنایع هوافضا و خودرو. تحریم نفت هر دو را آزار می دهد. علاقه رهبری روسیه به ایران از ابتدای جنگ به شدت افزایش یافته است. الکساندر نواک معاون نخست وزیر روسیه در ابتدای تیرماه با رئیس بانک مرکزی ایران دیدار کرد. خود ولادیمیر پوتین، رئیس کرملین در ماه ژوئیه به تهران سفر کرد.

پوتين و رئيسي

پوتین با آخوندها - به نظر می رسد که بین خودکامه ها و تئوکرات ها خوب کار می کند.

می توان گفت مهم ترین چیزی که جمهوری اسلامی می تواند به روس ها ارائه دهد، تجربه سال هاي آن در دور زدن تحریم های غرب است. نینا مامدووا، اقتصاددان و کارشناس مسائل ایران از آکادمی علوم دولتی روسیه معتقد است که مسکو واقعاً می تواند چیزهای کمی از ایرانی ها بیاموزد. روسیه در آینده نزدیک کار آسانی نخواهد داشت. به همین دلیل است که دیدارهای متقابل روسیه و ایران در حال افزایش است.

جا به جا کردن نفت در دریاهای آزاد “Blending”

به عنوان مثال، یک ترفند در برابر تحریم نفت کمک می کند. اسمش "Blending" است: نفت یک کشور تحریم شده با نفت "از نظر سیاسی بی ضرر" جا به جا مي شود. این اغلب در دریاهای آزاد اتفاق می افتد، جایی که تانکرها با فرستنده ردیاب خاموش خود محموله نفت خود را به کشتی دیگری منتقل می کنند. در پایان، هیچ کس نمی تواند با اطمینان بگوید که محصول از کجا آمده است. این «طرح نفت ایران» معمولاً بدون هیچ مشکلی کار می کند. مامدووا، اقتصاددان و کارشناس مسائل ایران می‌گوید: «همه در مورد آن می‌دانند و همه طوری رفتار می‌کنند که انگار چیزی نمی‌دانند». نشانه های فزاینده ای وجود دارد که روسیه نیز چندین ماه است که از این ترفند استفاده می کند. به گزارش رسانه های انگلیسی، تعداد «کشتی های ارواح» روسی از آغاز جنگ سه برابر شده است. وال استریت ژورنال می نویسد که اینها اغلب با برچسب "مقصد ناشناخته" حرکت می کنند.

تانكرهاي روسي در بندر سنت پطرزبورگ

تانکرهای روسی در مقابل سنت پترزبورگ - در اینجا یک تصویر قبل از جنگ است. در این بین، نفتكش ها ظاهراً بارها و بارها با مقصدی نامشخص حرکت کردند.

نفت ایران نیز با تخفیف زیاد فروخته می شود. مامدووا، کارشناس ایران می پرسد: «چه کسی بدون نفت ارزان کار می کند؟ روسیه نیز اخیراً نفت خود را با تخفیف - تا 30 درصد - فروخت و در نتیجه عربستان سعودی را به عنوان مهمترین صادرکننده نفت چین کنار زد. به گزارش خبرگزاری رویترز، چین در ماه می 8.42 میلیون تن نفت روسیه وارد کرد که 55 درصد بیشتر از ماه مشابه سال گذشته بود. علاوه بر این، روسیه در ماه ژوئن به دومین تامین کننده مهم نفت هند پس از عراق تبدیل شد.

واردات موازی

ترفند دیگری که روسیه سعی دارد از آن برای دور زدن تحریم ها استفاده کند، ظاهراً استفاده از به اصطلاح «واردات موازی» است. منظور واردات کالاهای غربی از طریق کشورهای ثالث بدون اطلاع شرکت سازنده است. بر این اساس، تولیدکننده یا صاحب برند نمی تواند اساساً شخص ثالث را از فروش مجدد این کالاها پس از فروش اولیه محصول خود منع کند. در ماه ژوئن، رهبری کرملین و دولت روسیه مقررات مربوطه را صادر کردند و فهرستی از مارک هایی را منتشر کردند که چنین واردات موازی باید برای آنها امکان پذیر باشد. اینها شامل لندرور و تسلا یا دستگاه هایی از اپل، سامسونگ یا نوکیا هستند.

به عنوان مثال، اپل می تواند رسماً از تحویل آیفون به مسکو خودداری کند، اما نمی تواند از خرید و ارسال آنها به کشورهای همسایه مانند قزاقستان توسط نمایندگی های روسی جلوگیری کند. یوری بوندارنکو، مدیر بازاریابی توزیع کننده BuyCisco، به پورتال Infotech گفت که بسیاری از تجار خارجی از تحریم های ثانویه غرب می ترسند و بنابراین از تجارت با شرکت های روسی اجتناب می کنند. اما «برای غلبه بر این موانع، شرکت هایی در کشورهای ثالث که به هیچ وجه با شرکت های روسی مرتبط نیستند، درگیر هستند». چنین شرکت واسطه ای زمان تحویل کالا را افزایش می دهد، اما می تواند به دور زدن تحریم ها کمک کند. ایران نیز سال هاست که واردات موازی را انجام می دهد و به همین دلیل است که هم آیفون و هم کوکاکولا را می توان در جمهوری اسلامی خریداری کرد.

خودروي تسلا

روس ها به سختی مجبور خواهند بود از خودروي تسلا چشم پوشي كنند. ظاهراً این خودروی الکتریکی در حال عبور از سن است

"آدم خواری هواپیما" [كانابلايز-برداشتن قطعات دست دوم يك هواپيماي اسقاطي براي تعمير يك هواپيماي ديگر]

اما این روش در صنعت هوانوردی جواب نمی دهد. بوریس ریباک کارشناس شرکت مشاوره Infomost به Business.FM می گوید حتی اگر روسیه موفق به واردات قطعات هواپیما از کشورهای ثالث شود، این مسئله تعمیر و نگهداری سیستم های حیاتی مانند موتورها را که منحصراً در خارج از کشور انجام می شود، حل نخواهد کرد. به خصوص در هوانوردی غیرنظامی، هم ایران و هم روسیه بیشترین مشکلات را دارند. قطعات یدکی جدید تحویل داده نمی شود، پروازها دیگر بیمه نمی شوند. راه حل: "آدم خواری هواپیما" است. گویا روس ها هم این را از ایرانی ها یاد گرفته اند. به عنوان مثال، شرکت هواپیمایی ارزان قیمت روسی Pobeda اخیراً اعلام کرد که 40 درصد از ناوگان خود را برای قطعات یدکی [كانابلايز] آدمخوار خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز، بزرگترین شرکت هواپیمایی روسیه، آئروفلوت تحت کنترل دولتی نیز این کار را آغاز کرده است. بر این اساس، حداقل یک سوخو سوپرجت 100 و یک ایرباس A350 تقریباً جدید در حال حاضر در حال نابودی هستند.

ايرباس A350

یک ایرباس A350 در خدمت Aeroflot - به زودی فقط به عنوان یک فروشگاه لوازم یدکی روی زمین خواهد آمد؟

تراکنش های مالی فراتر از سوئیفت

روسیه همچنین می‌خواهد از ایران بیاموزد که چگونه بانک‌های ایرانی تحت تحریم‌ها زنده می‌مانند. مامدووا، اقتصاددان و کارشناس مسائل ایران، می گوید: «آنچه می توان ایرانی ها را به خاطر آن ستایش کرد، تصمیم آنها برای خصوصی سازی بانک هایشان در موج اول تحریم ها در سال 2012 است. بانک های خصوصی در آنجا کارشان راحت تر است، در حالی که مؤسسات مالی دولتی باید قوانین سخت گیرانه تری را دنبال کنند». در نتیجه دیدارهای دوجانبه روسیه و ایران، توافقات متعددی حاصل شد. تهران و مسکو در حال حاضر روی یک سیستم مشترک بین بانکی کار می کنند که به عنوان جایگزین سوئیفت عمل خواهد کرد. همچنین قرار است به زودی سیستم پرداخت روسی «میر» – جایگزین روسی ویزا و مسترکارت – در ایران معرفی شود.

تهران همچنین به طور فزاینده ای بدون دلار آمریکا در تجارت خارجی کار می کند و در عوض به ارزهای ملی به ویژه در تجارت با چین و هند متکی است. 70 درصد تجارت دوجانبه بین روسیه و ایران در حال حاضر به روبل انجام می شود و کرملین می خواهد این سهم را بیشتر افزایش دهد. داد و ستد همچنین می تواند به حذف از سیستم های مالی بین المللی کمک کند. به گزارش رسانه های ایران، مسکو و تهران توافق کرده اند که ایران در آینده فولاد روسیه را در ازای قطعات خودرو و توربین گاز دریافت کند.

روبل روسيه

روبل روسیه، مرکز روابط اقتصادی روسیه و ایران: 70 درصد تجارت با آن انجام می شود.

در یک قایق، در عین حال متفاوت

اما با وجود تمام شباهت ها در دفاع در برابر تحریم های غرب، مقایسه ایران و روسیه ناقص است. تجارت کالا یکی از مهمترین منابع درآمد هر دو کشور است. با این حال، وابستگی روسیه بسیار کمتر است: طبق داده‌های واحد اطلاعات اکونومیست، فروش انرژی حدود 36 درصد از درآمدهای دولتی روسیه را تشکیل می‌دهد - در مقایسه با حدود 60 درصد درآمدهای ایران.

روسیه همچنین از نظر صنعتی و فناوری توسعه یافته تر است. آدلان مارگویف از مرکز تحقیقات خاورمیانه در این باره گفت: "ایران تنها در دهه های 1960 و 1970 از یک کشور کشاورزی به یک کشور کشاورزی-صنعتی گذار کرد. در آن زمان، اتحاد جماهیر شوروی در سطح بسیار بالاتری از توسعه قرار داشت." موسسه دولتی روابط بین الملل مسکو به خبرگزاری اینترفاکس. اقتصاد روسیه امروز نیز هفت برابر بزرگتر از اقتصاد ایران است که تحریم ها در سال 2012 آغاز شد. تولید ناخالص داخلی روسیه در سال 2021 1.7 تریلیون دلار بود، در حالی که بر اساس گزارش بانک جهانی، تولید ناخالص داخلی ایران در سال 2012 حدود 640 میلیارد دلار بود.

علاوه بر این، مسکو برای تحریم های اخیر که تا حدودی تأثیر آنها را تضعیف کرد، آماده نبود. ایالات متحده پیش از این تهدید کرده بود که در سال 2014 پس از الحاق کریمه، سوئیفت را مسدود خواهد کرد. روسیه از آن زمان تا کنون زمان کافی برای توسعه همتای سوئیفت خود داشته است.

بانک مرکزی روسیه نیز تجربه تثبیت نرخ روبل را دارد که به لطف تصمیمات استراتژیک این بانک، امروز حتی به سطوح قبل از جنگ نیز رسیده است. مسکو به منظور کاهش وابستگی خود به کالاهای غربی، از سال 2014 سیاست «جایگزینی واردات» را - البته با موفقیت متوسط ​​- اجرا کرده است. ظاهراً تنها در زمینه مواد غذایی، به ویژه گوشت خوک، مرغ و سبزیجات می توان به پیشرفت چشمگیری دست یافت. بر اساس تحلیل آژانس روسی InfoLine، در مورد کالاهای غیر خوراکی مانند پوشاک، رایانه و سایر فناوری‌ها، وابستگی به واردات حتی افزایش یافته است.

با این حال، ناظران بر این باورند که سناریوی دولتی سرکش، مانند مورد ایران، برای روسیه بعید است. دانیل همیلتون، محقق موسسه بروکینگز، به ABC News گفت: "این فقط یک بازیگر اصلی در صحنه جهانی از بسیاری جهات است. بنابراین منزوی کردن روسیه و تبدیل آن به یک کشور منفور یک چالش بزرگ است."